خواص قارچ

 

قارچ یکی از مواد غذایی است که در گروه سبزیجات قرار می گیرد. این در حالی است که از لحاظ فنی قارچ یک نوع گیاه می باشد. این ماده غذایی حاوی مواد مغذی بسیاری است. در این مطلب با خواص قارچ و فواید بی نظیر آن آشنا می شویم. قارچ استخوان را تقویت می کند و خستگی را رفع می کند و ویتامین دی را جبران می کند . قارچ یکی از سبزیهایی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. مطالعات اخیر در مؤسسه های تحقیقاتی غربی بیانم می کند که قارچ با تحریک گلبولهای سفید موجب فعالیت هر چه بیشتر دستگاه ایمنی می شود

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، مطالعات نشان می دهد که در قارچ دو نوع قند به نام های «ترهولوز» و «کیتین» وجود دارد که دریافت بالای آنها در بدن موجب تحریک سیستم ایمنی بدن می شود، به این ترتیب آنها مانع فعالیت ویروسها و باکتریها شده و از فعالیتهای زیانبار این میکروبها جلوگیری می کند این سبزی دارای مقادیر مناسبی «روی» است که وجود این ماده مغذی به حفظ سلامت سیستم دفاع بدن کمک فراوانی می کند جالب است بدانید قارچ دارای ترکیبی از گروه «فیتونوترینتهاست» که به نام «لنتینان» شهرت دارد. این ترکیب در قارچهای دکمه ای و صدفی یافت می شود و مانع رشد تومورهای بدخیم می گردد. به علاوه قارچ دارای مقادیر بالایی ویتامین C است

و نیز سرشار از سلنیوم می باشد که فعالیت آنتی اکسیدانی دارد و از بروز سرطان کولون در افراد مستعد پیشگیری می کند مطالعات نشان داده است، مصرف مرتب قارچ موجب تنظیم میزان هورمون استروژن در خانمها شده و از بروز سرطان پستان جلوگیری می کند

این سبزی باعث رقیق شدن خون نیز شده و مانند روغن ماهی به سلامت قلب و عروق کمک فراوانی می کند و با همین مکانیسم احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش می دهد همچنین این سبزی سرشار از فیبرهای غذایی به نام «کیتین» و «بتاگلوکان» است

که هر دو پایین آورنده کلسترول بوده و به حفظ سلامت قلب کمک می کنند، به طوری که در هر 100 گرم قارچ یک گرم فیبر غذایی وجود دارد و نیز در همین مقدار قارچ 320 میلی گرم پتاسیم موجود است که مصرف آن برای افرادی که از فشار خون رنج می برند، بسیار کمک کننده می باشد

قارچ دارای 5/1 ـ 6 درصد پروتئین است که 70 تا 90 درصد آن جذب بدن می گردد همچنین به علت پایین بودن اسید اوریک آن بسیاری از پزشکان مصرف آن را برای سالمندان و مبتلایان به نقرس وبیماریهای مربوطه توصیه کرده اند ـ دارای ویتامین های B2 – B1-B12 – B6 – C و H است که برای محافظت از پوست و ایجاد آلرژی در بـدن

سلامت سیستم عصبــی، سلامت پوست و چشـم و بافتـهای بدن ، تشکیل اسیــدهای چرب ضروری در سیستم عصبی و ماهیچه ها ، درمان کم خونی و جلوگیری از بروز ضایعات در مغز و ستون فقرات نقش اساسی دارند که البته در صورت استفاده از روش های صحیح پخت ، فریز و خشک کردن خواص تمام این ویتامین ها حفظ می گردد حاوی مقادیر بسیار مناسبی از مواد معدنی شامل :

پتاسیم ، فسفر، منگنز، مس، آهن و کلسیم می باشد دارای درصد بسیار کمی چربی و کالری و مقادیر مطلوبی از لیستین که عامل پایین آورنده چربی خون است می باشد، بنابراین در رژیمهای لاغری بسیار مورد استفاده قرار می گیرد ـ این غذای سلامت و تندرستی Health Food سرشار از انواع آنتی اکسیدانت ها از جمله « لنتیان » است که خاصیت ضد سرطانی دارند.

افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند باید رژیم غذایی داشته باشند که دارای ویتامین دی باشد و قارچ توصیه می شود که نیاز روزانه به ویتامین دی را تامین کند.

قارچ ویتامین های سوخت و ساز بدن را تامین می کند . هر سلول در بدن ما به ویتامین بی 2 موجود در قارچ نیاز دارد تا انرژی کسب کند . برای اینکه انسان خسته و کم حوصله نشود و حتی اعصاب هم به ویتامین بی 2 نیاز دارد .

به خانم ها در 90 درصد موارد مصرف مقداری ویتامین بی 2 توصیه می شود و به ندرت یک زن اسیدفولیک را جذب میکند. برای حل این مشکل  خانم ها باید در رژیم غذایی خود از قارچ استفاده  کنند .

قارچ باید به صورت پخته خورده شود چون قارچ ها به موادی آلوده هستند که در اثر پختن از بین می رود . ولی قارچ های صنعتی را بدون هیچ مشکلی می توان پس از تمیزکردن مصرف کرد .

قارچ سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. مطالعات بسیاری نشان داده است که افزایش مصرف مواد غذایی طبیعی مانند قارچ, به طور کلی خطر ابتلا به چاقی و مرگ و میر را کاهش می دهد. همچنین این مواد طبیعی, خطر ابتلا به بیماری هایی قلبی و دیابت را کاهش داده و موجب ترویج و حفظ سلامتی پوست و مو می شود. در این قسمت با برخی از بیماری هایی قابل درمان با قارچ آشنا می شویم.

خواص قارچ برای سرطان ها

قارچ مانند هویج، گوجه فرنگی، فلفل سبز و قرمز، لوبیا سبز و کدو سبز حاوی سطح بالایی از آنتی اکسیدان ها است. سلنیوم جزء ماده معدنی به شمار می آید که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات یافت نمی شود, با این حال قارچ حاوی این ماده معدنی می باشد. این ماده معدنی در عملکرد آنزیم های کبدی نقش دارد و به سم زدایی برخی از ترکیبات سرطان زا در بدن کمک می کند. علاوه بر این سلنیوم مانع از ایجاد التهابات در بدن می شود و میزان رشد تومور را در بدن کاهش می دهد. به همین دلیل یکی از مهمترین خواص قارچ خاصیت ضد سرطانی بودن آن است. همچنین یکی از مهمترین ویتامین های موجود در قارچ, ویتامین D می باشد که رشد سلول های سرطانی را با تنظیم چرخه رشد سلول, مهار می کند. از دیگر مواد معدنی مهم در قارچ, فولات نام دارد که این ماده معدنی نقش مهمی در سنتز DNA و تعمیر آن ایفا می کند و منجر به جلوگیری از تشکیل سلول های سرطانی در بدن می شود.

قارچ و درمان دیابت با آن

مطالعات زیادی نشان داده است که مصرف رژیم غذایی سرشار از فیبر سطح گلوکز در خون افراد مبتلا به دیابت نوع اول, را به طور قابل ملاحظه ایی کاهش می دهد. از طرف دیگر موجب بهبود قند خون، چربی و سطح انسولین در بیماران دیابتی نوع دوم می شود. از آن جا که فیبرها در قارچ به وفور یافت می شوند, مصرف قارچ در بهبود دیابت نقش موثری دارد.
خواص قارچ در سلامتی قلب

فیبر, ویتامین C و پتاسیم موجود در قارچ همه به سلامتی قلب و عروق کمک می کنند. پتاسیم و سدیم در بدن به تنظیم فشار خون کمک می کنند. مصرف قارچ که حاوی سطح پایینی از سدیم و سطح بالایی از پتاسیم می باشد به کاهش فشار خون کمک می کند و خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.
تقویت سیستم ایمنی بدن با مصرف قارچ

تحقیقات نشان داده است سلنیوم موجود در قارچ موجب تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر مقابله با عفونت ها می شود. در واقع فیبر بتاگلوکان موجود در دیواره سلولی قارچ موجب تحریک سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلول های سرطانی و جلوگیری از تشکیل تومور

ارزش غذایی قارچ

قارچ جزء آن دسته از مواد غذایی کم کالری به شمار می آید که سطح سدیم, چربی و کلسترول در آن پایین است. علاوه بر این مواد مغذی اساسی موجب در آن مانند آنتی اکسیدان ها و فیبرها به جلوگیری از ابتلا به بیماری های مزمن کمک می کند.

یک فنجان قارچ خام سفید خرد شده شامل ۱۵ کالری, ۲.۲ گرم پروتئین, ۲.۳ گرم کربوهیدرات است. این مقدار کربوهیدرات موجود در قارچ حاوی ۰.۷ گرم فیبر و ۱.۴ گرم قند است. همچنین قارچ سرشار از ویتامین های گروه B مانند ریبوفلاوینتیامین، اسید پانتوتنیک و نیاسین است. از جمله مواد معدنی موجود در قارچ سلنیوم، پتاسیم، مس، آهن و فسفر می باشند. بتا گلوکان یک نوع فیبر بسیار مفید در قارچ می باشد که اخیرا مطالعات بر روی آن نشان داده است که نقش موثری در بهبود سطح مقاومت به انسولین, کاهش کلسترول خون, کاهش خطر ابتلا به چاقی و تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.

علاوه بر موارد بیان شده قارچ حاوی ماده مغذی به نام کولین می باشد که در عملکرد خواب, حرکت عضلات, یادگیری و حافظه نقش بسیار مفیدی دارد. کولین در حفظ ساختار غشای سلولی کمک می کند و موجب کاهش التهاب مزمن می شود.

مزایای قارچ برای زنان باردار

قارچ یکی از مواد غذایی طبیعی به شمار می آید که سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی ضروری بدن است. از آن جایی که در دوران بارداری, زنان و جنین درون رحم آن ها, به مواد مغذی بیشتر و کامل تری نیاز دارد, استفاده از مواد غذایی سرشار از مواد مغذی موجب حفظ سلامتی جنین و مادر می شود. قارچ یکی از این مواد غذایی به شمار می آید که سرشار از ویتامین D ویتامین B است و باعث جذب بسیاری از ریزمغذی ها در بدن زن باردار می شود.
موثرترین مزایای بی نظیر قارچ در لاغری

یکی از با اهمیت ترین خواص قارچ, کنترل وزن و ایجاد میل سیری در فرد است. فیبرهای غذایی نقش مهمی در کنترل وزن دارند. در واقع آن ها به عنوان یک عامل حجیم در دستگاه گوارش عمل می کنند. قارچ حاوی دو نوع فیبر در دیواره سلولی خود می باشد: بتا-گلوکان و کیتین که موجب افزایش سیری و کاهش اشتها شده و احساس سیری طولانی مدت در فرد ایجاد می کنند. از این رو مصرف قارچ می تواند سبب لاغری در افراد شود.
مهمترین فواید قارچ در حفظ سلامتی پوست

از آن جایی که قارچ حاوی مواد معدنی و ویتامین ها و آنتی اکسیدان های فراوانی است, مصرف آن موجب حفظ سلامتی پوست و مو و زیبایی می شود. در این قسمت به برخی از خواص قارچ برای پوست و مو می پردازیم. این خواص عبارت است از:

– آبرسانی پوست
– درمان آکنه
– روشن کننده طبیعی پوست
– دارای خواض ضد پیری پوست
– محافظت از پوست
– جلوگیری از ریزش مو

با توجه به مطالب بیان شده در مورد خواص قارچ,  این ماده غذایی برای کودکان نیز منع مصرف ندارد. با این حال نباید جایگزین برخی از مواد غذایی مانند گوشت شود. به علاوه مصرف بیش از حد قارچ و پخته نشده آن می تواند سبب برخی از بیماری ها شود, بنابراین باید از این ماده غذایی بسته به شرایط بدنی در حد متعادل استفاده نمود.

TOP