ارگونومی چیست؟

 

ارگونومی در انتهای جنگ جهانی دوم پا به عرصه وجود گذاشت. این علم به واسطه تجزیه و آنالیز كردن ابزارآلات نظامی و جنگی در جنگ و موفقیت ها و نقایصش پایه گذاری شد. در انتها دانشمندان با توجه به نیازهای نوع بشر و در جهت قابل محاسبه و بررسی كردن روند طراحی (design process) در ماشین ها، وسایل و قطعات و ... از این علم استفاده بسیار كردند.

ارگونومی به واسطه بشر توسعه یافت وهم اكنون در علوم مختلف جهت استاندارد كردن ابزار و اشیا و قطعات ساخته دست بشر و در نهایت در مبلمان و استاندارد های فضاهای داخلی معماری بسیار كاربرد دارد.

ارگونومیست های حرفه ای به پهنه وسیعی از مسائل و عوامل تاثیرگذار بر چگونگی ساخت و كاربرد قطعه، مبلمان یا هر وسیله ای كه بخواهند به صورت تكنولوژیك طراحی كنند، دقت می كنند. این نگاه دقیق سبب رشد تكنولوژی در عرصه های مختلف صنعتی و تولید انبوه و ... می شود.

صفت های فیزیكی مثل اندازه، وزن، حجم، ارتفاع، استحكام، سرعت و توانایی های حسی مانند گرمایش راحت، حركت، ارتعاش، ایستایی و باربری و... تجزیه و تحلیل می شوند. این عمل در جهت بهتر كردن كارایی و بیشتر ساختن استحكام و كاستن از نقایص انجام می شود.
این اصول با كمك علومی كه شامل مبحث اندازه گیری بدن انسان، علم فرآیند های زیستی (بیونیك)، مهندسی، فیزیك محیطی، سیستم های بدن، فیزیولوژی، روان شناسی كاربردی و روان شناسی اجتماعی هستند، استخراج شده اند.

آسیب های حاصل از كار و فعالیت های محل كار كه شامل بالا بردن، حمل كردن، كشیدن، هل دادن و خم كردن هستند، با كمك گرفتن از ارگونومی بسیار روان تر و بهتر انجام می شوند.

ارگونومیست ها جهت بهتر كردن زندگی انسان تلاش می كنند با بالا بردن امنیت و افزودن عملكرد به واسطه فراهم آوردن راه حل هایی جهت كارگاه ها، ابزارها، وسایل و لباس های كار و... كیفیت زندگی را افزایش دهند. برنامه های ارگونومی به مدیریت كردن موقعیت های پرخطر و فراهم آوردن آموزش كاربرد از وسایل و تجزیه و تحلیل كردن اطلاعات و ایجاد قوانین جدید جهت اندازه ها و... كمك می كنند. این علم در سه شاخه توسعه یافته است، ارگونومی فیزیكی، ارگونومی دانشی و ارگونومی سازماندهی كه هر كدام از این سه شاخه به نوعی در كار طراحان معمار نقش ایفا می كند. در این راستا طراحان داخلی با استفاده از این علم هر لحظه گامی جهت بهینه سازی مبلمان، دكوراسیون و اجزای مورد استفاده انسان در زندگی بر می دارند. جالب است كه این تغییر و تحولات در محصولات كارخانه ها از هر نوع وسیله ای- از اتومبیل تا ساعت رو میزی منزل و...- با این اصول هر روزه بهتر و منطبق تر با عملكرد انسان می شوند.

كاربرد و استفاده یكسان، استفاده انعطاف پذیر ، راحت و قابل حس شدن، اطلاعات قابل درك و قابل تحمل در اشتباه، تلاش فیزیكی كم و اندازه و فضا برای نزدیك شدن و استفاده كردن.
طراحان این اصول را به طرق مختلف و متنوع به كار می گیرند و با استفاده از آنها در جهت ارتقای كیفیت زندگی بشر تلاش می كنند.

 


نویسنده : علیرضا قبادزاده

TOP