پروژه فائو برای هوشمندتر کردن کشاورزی

 

برنامه کاهش تغییرات آب و هوایی در کشاورزی فائو (MICCA) که در سال ۲۰۱۰ به راه افتاد در راستای هوشمندتر‌کردن کشاورزی در برابر تغییرات آب و هوایی کار می‌کند. به گزارش «ایانا» از وب‌سایت فائو، این برنامه بر پایه اینکه چه چیزی برای عملی‌کردن کشاورزی هوشمند منطبق با آب و هوا (CSA) لازم است دانش‌سازی می‌کند. رویکرد این پروژه توسعه تعدادی از عملیات کشاورزی هوشمند منطبق با آب و هوا برای مزرعه‌داران خرد است. این عملیات بر اساس ارزیابی‌های مشارکتی و فرآیندهای مشورتی در سطوح مختلف در دو پروژه آزمایشی در کنیا و تانزانیا انتخاب شده‌اند. افزایش تعداد این عملیات به ارزیابی مزایای یکسری از عملیات کشاورزی در زمینه‌های انطباق، کاهش تغییرات آب و هوایی و امنیت غذایی بستگی دارد. بر اساس محل هر پروژه آزمایشی و شرایط اجتماعی-اقتصادی و کشاورزی-بومی آن محل ویژگی‌های مخصوص هر عملیات CSA شناسایی می‌شود.
 
کشاورزان هر یک از این پروژه‌های آزمایشی، در بحث‌ها و مشاوره‌های زیادی در زمینه شناسایی عملیات کشاورزی موجود و تاثیرات ممکن آنها شرکت می‌کنند. این مشاوره‌ها به کشاورزان اجازه می‌دهد لیستی از عملیات CSA مناسب را تهیه کنند که به راحتی با سیستم‌های کشاورزی کنونی‌شان ادغام می‌شود. بعد از اینکه کشاورزان این عملیات را شناسایی کردند، به آنها برای تسهیل و گسترش به کارگیری آن عملیات آموزش داده می‌شود. علاوه بر این ظرفیت‌سازی عملیاتCSA به‌شدت به رویکرد توسعه و مکانیزم تشویقی برای ترویج درک عملیات‌های متفاوت بستگی دارد.
 
۲۵۰۰ کشاورز در تانزانیا و کنیا، ۴۶ درصدشان زن بودند و آموزش‌هایی درباره کشاورزی هوشمند منطبق با آب و هوا گرفتند که نتایج زیر را داشت:
• ساخت ۳۰۰ کوره آشپزی با مصرف بهینه انرژی مناسب برای کاهش قطع درختان جنگلی.
• ایجاد ۴۴ نهالستان.
• پرورش ۱۳۴هزار و ۳۸۴ نهال و کاشت بیش از ۳۳هزار و ۵۰۰ نهال.
• ساخت ۲۳۵ تراس برای آب و خاک.
• ساخت دو هاضم بیوگاز برای تولید انرژی تجدیدپذیر از کود حیوانی گاو.
 
عملیات CSA متناسب با مشکلات هر کشاورز بر اساس این موارد شکل می‌گیرد: فاکتورهای نهادی و اجتماعی-اقتصادی از جمله در دسترس‌بودن و دسترسی‌داشتن به نیروی کار و زمین؛ پیش‌پرداخت هزینه‌های سرمایه‌گذاری؛ خطرات آب و هوایی؛ نقش جنسیت؛ شرایط فیزیکی مانند باروری و سلامت خاک و دسترسی به آب. در راستای فهم بهتر دینامیک به کارگیری عملیات CSA و اطلاع‌رسانی و گسترش بیشتر سیاست‌های کشاورزی MICCA با استفاده از دو پروژه آزمایشی در کنیا و تانزانیا موانع و فاکتورهایی را که بر به کارگیری عملیات CSA موثرند تحلیل می‌کند.
 
همزمان با پیشبرد عملیات اجرایی ورک‌شاپ‌های ملی، مشخصا برای سیاست‌گذاران، برگزار خواهد شد. این ورک‌شاپ‌ها که به مطالعه مجدد نتایج عملیات گذشته و در جریان CSA کمک می‌کند، فرصتی است برای سیاست‌گذاران تا تصمیمات مرتبط با اولویت‌های‌شان را با تصمیم‌گیرندگان در سطوح مختلف بررسی و آزمایش ‌کنند. این جلسات فرصت خوبی برای بررسی استفاده از عملیات CSA در برنامه‌هایی مانند اقدامات ملی مناسب، کاهش گازهای گلخانه‌ای، برنامه‌های ملی انطباق و مکانیزم‌های دیگر است.برنامه کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی در کشاورزی فائو (MICCA) ابتکار عمل میان‌رشته‌ای و بلندمدت فائو است که بخش‌های فنی مختلفی از آن را اجرا می‌کنند، بخش‌هایی که با سازمان‌های ملی و بین‌المللی همکاری می‌کنند.
 
MICCA مکمل تلاش‌های دیگر فائو و سازمان ملل برای حل تغییرات آب و هوایی است و با برنامه کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای حاصل از قطع درختان و از بین‌بردن جنگل‌ها همکاری می‌کند.

منبع : روزنامه دنیای اقتصاد/ شماره 4010

TOP