تولید سوپرجاذب‌ها برای بهبود اصلاح خاک کشاورزی

 

پژوهشگران دانشگاه آزاد واحد شیراز نانو کامپوزیت‌های سوپر جاذبی را با قابلیت کاربرد در بخش کشاورزی عرضه کردند که قادر به نگهداری مواد معدنی در خاک‌های شنی است. در حال حاضر بحران آب و کمبود منابع آبی یک معضل عمده جهانی است و با افزایش جمعیت جهانی، افزایش تقاضا برای غذا و احتمال کمبود منابع آب و زمین به منظور تامین نیازهای انسانی به خصوص در زمینه کشاورزی، دنیا با محدودیت‌های زیادی مواجه خواهد شد. از طرف دیگر شور شدن خاک یک معضل در حال رشد است که این امر در برداشت محصولات در سراسر دنیا تاثیرگذار است.
 
در این راستا محققان دانشگاه آزاد واحد شیراز نانوکامپوزیت سوپر جاذب را عرضه کردند. این محصول میزان جذب در محلول‌های نمکی را افزایش می‌دهد؛ ضمن آنکه سرعت جذب را نیز به میران قابل توجهی افزایش خوهد داد. سوپرجاذب‌های تولید شده علاوه بر دوام و پایداری بالا زیست‌تخریب‌پذیر بوده و کاملا غیر سمی، بی‌بو و بی‌رنگ هستند.
 
سوپرجاذب تولیدشده در بخش کشاورزی کاربرد دارد. این ماده آلودگی برای محیط زیست و خاک به همراه نداشته و ایمنی این محصول از سوی موسسات تحقیقاتی معتبر تایید شده است. هیدروژل ساخته‌شده حاوی پلیمرهای طبیعی است که وقتی در حلال خود قرار می‌گیرند، حلال خود را جذب کرده و متورم می‌شوند؛ ولی در محلول حل نخواهند شد.
 
این ژل برای اصلاح خاک در صنعت باغبانی به منظور بهبود خواص فیزیکی خاک و افزایش ظرفیت نگهداری آب توسط این هیدروژل‌ها و حفظ مواد مغذی در خاک‌های شنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این طرح از سوی مهندس زهرا جاذبی به راهنمایی دکتر محمودرضا حجتی در دانشگاه آزاد واحد شیراز اجرایی شده است.
TOP