فاضلاب صنایع داروسازی

آب مصرفی در صنایع دارویی علاوه بر استفاده در ترکیبات مواد، بویلرها، تهویه و چیلرها، جهت شستشوی تجهیزات و سالن های تولید نیز مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین فاضلاب تولیدی در این صنایع اغلب در نتیجه شستشو حاصل می گردد. کیفیت فاضلاب تولیدی با توجه به نوع تولیدات متفاوت است اما یک وجه اشتراک بین همه این پساب ها وجود دارد. این نقطه اشتراک در حقیقت میزان آلودگی شیمیایی فاضلاب است که در علم تصفیه تحت عنوان COD شناخته می شود. بررسی فاضلاب های تولیدی صنایع دارویی حاکی از آن است که میزان COD محلول در این پساب ها معمولا بسیار زیاد بوده و اکثرا از نوع دیرتجزیه پذیر به لحاظ زیستی می باشند.  به عنوان مثال در صنایع تولید الکل، با توجه به اینکه از موادی مانند ملاس جهت تولید الکل استفاده می شود، میزان COD حتی به mg/l  100000 هم می رسد. همچنین در مراکز تولید واکسن با توجه به استفاده از عوامل بیماریزا جهت تولید محصولات، بایستی حتماً پساب خروجی قبل از دفع به خوبی ضدعفونی گردد.

 

 

فرایندهای تصفیه پیشنهادی

 

با توجه به اینکه اغلب آلاینده های موجود در این صنایع به صورت محلول هستند، لذا به تصفیه فیزیکی خاصی نیاز ندارند. مهم ترین نکته در تصفیه این فاضلاب ها، کاهش COD و BOD محلول در آنهاست که اکثرا توسط مواد شیمیایی آلی پیچیده به وجود می آیند. به همین دلیل این مواد آلی پیچیده ابتدا بایستی توسط فرایندهایی به مولکول های ساده تر شکسته شده و سپس مورد تصفیه متداول قرار گیرد. 

 

فاضلاب صنایع دارویی یکی از انواع فاضلاب های صنعتی خاص می باشد که با توجه به نوع و گستره داروهای تولید در هر کارخانه ماهیت فاضلاب تولیدی نیز متفاوت و متغییر است. همچنین ترکیبات و آلاینده هایی در پساب صنایع دارویی دیده می شود که به طور معمول در سایرپساب های صنعتی وجود ندارد نظیر ترکیبات آنتی بیوتیک و یا ترکیبات آلی خاص که در فرایند تولید به کار می روند. از این رو طراحی و اجرای یک سیستم تصفیه فاضلاب کارامد و بهینه مستلزم شناخت کامل ماده دارویی تولیدی و مشخصات دقیق فاضلاب تولیدی از نظر کمی و کیفی می باشد. با توجه به ماهیت خاص فاضلاب صنایع داروسازی معمولا از روش های تصفیه تلفیقی شیمیایی - بیولوژیکی و همچنین از روش های تصفیه پیشرفته برای این دسته از فاضلاب ها استفاده می شود


منبع : http://www.avabsanat.com

TOP