با سلام و احترام به همه دوستداران طب سنتی و گیاهان دارویی به ویژه عزیزانی که ما را با تلفن ها و ایمیل های پر از مهر خود مورد لطف قرار دادند و باعث دلگرمی برای ادامه ارائه مطالب شدند. با توجه به درخواستهای مکرر شما عزیزان مبنی بر معرفی عرقیات برای کاهش و تنظیم قندخون(دیابت) برای داشتن زندگی بهتر و سالم تر، تصمیم گرفتیم تا به معرفی گیاهان متفاوتی برای درمان این بیماری که از نظر علمی نیز تاثیر آن ها ثابت شده است بپردازیم.در این مطلب به تعدادی از این گیاهان اشاره خواهیم کرد.
آلوئه ورا : مطالعات بسیاری انجام شده نشان دهنده این موضوع است که مصرف منظم عرق آلوئه ورا برای ایجاد ثبات در میزان گلوکز در جریان خون آنزیمهایی نظیر آمیلاز و لیپاز که برای کاهش چربی و قند خون مفیدند، در این گیاه موجود است که قند و کلسترول خون را کنترل می کند.
برگ زیتون : مصرف عرق برگ زیتون میتواند مانند گلوکز، میزان ترشح انسولین از لوزالمعده (پانکراس) را افزایش دهد و با افزایش ترشح انسولین، باعث کاهش قندخون و رسیدن آن به سطح نرمال در بیماران دیابتی شود.
برگ گردو : از نظر طب سنتی عرق برگ گردو یکی از موارد بی نظیر در کاهش و تنظیم قند خون به دلیل مقدار فراوانی از انواع آنتی اکسیدان موجود در آن است.
بوقناق : عرق بوقناق تأثیر مستقیم بر فعالیتهای آنزیمی کبد داشته و برای پاکسازی کبد از سموم و باز کردن مجاری کبدی مفید است؛ بر غدد فوقکلیه اثر مفید و مؤثر داشته و در همکاری با کبد برای افزایش ترشح انسولین و فعال کردن لوزالمعده (پانکراس)، کاهش قند خون و درمان دیابت اثر شگفتآوری دارد.
خارمریم : در بسیاری مقالات از خارمریم به عنوان دوست کبد یاد شده ، خار مریم حاوی عنصر فعالی به نام “سیلی مارین” است. سیلی مارین ترکیبی حفاظت کننده از کبد درون خار مریم است. این عنصر ضد اکسید به مراتب قویتر از ویتامین C , E بوده و در درمان بیماری های کبد مثل : سیروز کبدی، هپاتیت B مزمن، بیماریهای الکلی مزمن کبد و آسیبهای وارده بر کبد در اثر مواد سمی و همچنین در تنظیم و کاهش قند خون مؤثر است. سلولهای آسیب دیده کبد را ترمیم می کند.
دارچین : دارچین مدت طولانی به عنوان منبعی خوب برای درمان دیابت گزارش شده است.مطالعه ای در سال ۲۰۰۳ توسط خان و همکاران انجام شد، که در آن ۶۰ نفر در گروه مورد آزمایش قرار گرفتند و به یک سوم از گروه، دارونما داده شد. نتایج پایانی بسیار چشمگیر بود و سلامت کلی گروه با قند پایینتر از ۱۸ درصد ، افزایش یافته بود. کلسترول LDL و تری گلیسیرید نیز کاهش یافته بود. همه افراد هیجان زده بودند و به استفاده از دارچین مشتاق بودند دارچین در غشای سلولی همانند انسولین عمل میکند، در نتیجه نیاز شما به انسولین را فورا پایین می آورد.
سیر : این گیاه بهترین درمان برای کاهش مستقیم قند خون، بازسازی سلول های لوزالمعده و تحرک آن برای تولید انسولین به حساب می آید.
شنبلیله: شنبلیله یکی از پرمصرف ترین گیاهان برای کنترل بیماری دیابت به حساب می آید. شنبلیله مقاومت انسولین را در بدن کاهش می دهد و با افزایش تعداد گیرنده های انسولین در گلبول های قرمز، میزان قند خون را کنترل می کند. این گیاه با به کارگیری گلوکز در بافت های پیرامونی، میزان گلوکز خون را کاهش می دهد.
شوید: معولا شوید به منظور کاهش چربی خون به ویژه تری گلیسرید که با قند خون ارتباط دارد مصرف می شود، شوید نه تنها کاهنده چربی خون است بلکه باعث ترشح و جذب بهتر انسیولین و در نتیجه تنظیم قند خون می شود.
قرقات : در شمال غربی کشور عزیزمان ایران گونه گیاهی یافت می شود که در نواحی جنگلی و معمولا به صورت وحشی می روید . محلی ها قره گیله یا سیاه گیله آن را نامیده اند که از نظر ظاهر دارای برگ های بیضوی و نوک تیز با گل های صورتی و سفید ریز است و در اواخر تابستان، دانه های سیاه ارغوانی آن برای چیده شدن آماده می شوند. میوه آن را می توان هم به صورت تازه و هم خشک شده مصرف کرد، اثر ضد دیابت یک بار مصرف عصاره این گیاه که اثری مشابه انسولین دارد، تا چند هفته در بدن باقی می ماند. به علاوه این گیاه دارویی در پیشگیری از عوارض بلندمدت دیابت مانند عوارض قلبی عروقی، عصبی، کلیوی و چشمی تا حدی موثر است. عصاره آن به مقدار۸۰ تا ۱۶۰ میلی گرم ۳ بار در روز برای بیماران مبتلا به دیابت توصیه می شود.:
کلپوره : استفاده از کلپوره(مریم نخودی) از گذشته تا امروز برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها توسط اطبای طب سنتی قدیم قرار گرفته و حتی امروزه نیز مورد توجه بسیاری از علاقمندان گیاهان دارویی قرار دارد، از جمله خواص درمانی کلپوره کنترل قند خون و از بین بردن بسیاری از مشکلات گوارشی به ویژه دل پیچه نوزادان است که خانواده های کرمانی با خواص درمانی این گیاه به طور کامل آشنایی دارند.
گزنه : گیاه گزنه هم یکی دیگر از گیاهان دارویی است که در کنترل دیابت نقش مهمی دارد، معمولا در هر منطقه ای یافت می شود ، این گیاه طبیعت گرم دارد و می توان گفت به دلیل داشتن خواص درمانی بی نظیرش برای مشکلات کبد و مجاری ادراری نیز کارایی دارد.
یونجه : یونجه را به دلیل دارا بودن مقدار فراوانی از ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن سلطان گیاهان دارویی نامیده اند، از خواص درمانی بی نظیر آن می توان به کاهش و تنظیم قند خون اشاره کرد.