خواص و راهنمای خرید کنگرفرنگی

 

چند کیلو اضافه وزن دارید؟ دچار احتباس آب شده‌اید؟ مشکلات گوارشی دارید؟ اگر آرتیشو یا‌‌ همان کنگرفرنگی را بخوبی بشناسید و از خواصش اطلاع داشته باشید، از این پس حتماً در گوشه‌ای از سبد خریدتان این ماده غذایی مفید را نیز جای می‌دهید.

 

به گزارش جام جم سرا به نقل از همشهری- آرتیشو یا‌‌ همان کنگر فرنگی خواصی دارد که به درد سلامتیتان می‌خورد. با گوشه‌ای از خواص این کنگر آمده از فرنگ آشنا شوید:

با احتباس آب مقابله می‌کند

امان از زمانی که آب زیر پوست حبس می‌شود و احساس پف می‌کنیم. در این صورت است که می‌توان روی آرتیشو حساب کرد. به خاطر اینکه این مه‌مان فرنگی حاوی «اینولین» و پتاسیم است و خواص دیورتیک دارد. یعنی اینکه حجم ادرار را زیاد می‌کند و در واقع آب زیاد بدن را دفع می‌کند.

کمک می‌کند تا چند کیلو لاغر شوید

چند کیلو اضافه وزن دارید و می‌خواهید همین چند کیلو را آب کنید؟ آرتیشو بخورید. می‌پرسید چرا؟ به خاطر اینکه این گیاه سرشار از فیبر است، احساس گرسنگی را از بین می‌برد و جلوی ریزه خواری را می‌گیرد. باید بدانید که یک عدد آرتیشوی متوسط حدود ۴. ۷ گرم فیبر دارد.
محققان مجارستانی مطالعاتی روی شرکت کننده‌های چاق انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که شاخص تودهٔ بدنی شرکت‌کننده‌هایی که یک رژیم غذایی کم کالری را دنبال کرده و در عین حال آب آرتیشوی غلیظ نیز نوشیده‌اند کاهش یافته است. جالب است بدانید که آرتیشو یک مادهٔ غذایی کم کالری است البته به شرطی که بدون سس‌های غلیظ و چرب خورده شود. هر یک عدد آرتیشوی متوسط حاوی کمتر از ۳۰ کالری می‌باشد.

کبد را تمیز می‌کند

آرتیشو جزو سبزیجات دوستدار کبد است. برگ‌ها و ساقهٔ این گیاه حاوی «سینارین» و «سیلی مارین» می‌باشد. این ترکیبات قدرت زیادی در حفاظت از سلول‌های کبدی دارند. آرتیشو همچنین باعث ترشح صفرا از طریق کبد شده و دفع آن از طریق کیسهٔ صفرا را راحت‌تر می‌کند. نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۰۸ روی موش‌های آزمایشگاهی انجام شده است نشان می‌دهد آرتیشو در درمان سرطان کبد نیز موثر است. پولی فنول‌های (آنتی اکسیدان‌های) موجود در این گیاه در تخریب سلول‌های سرطانی نقش مهمی دارد. البته باید توجه داشته باشید که برای بهره‌مند شدن از خواص درمانی این گیاه باید کپسول‌های مخصوص و یا اینکه از دم نوش آن استفاده کرد. بهتر است با داروساز یا عطار مشورت کنید.

هشدار برای بیماران صفراوی

افرادی که دچار سنگ کیسهٔ صفرا هستند نباید آرتیشو مصرف کنند به خاطر اینکه این ماده غذایی باعث مسدود شدن مجاری صفرایی می‌شود. علاوه بر این، افرادی که رودهٔ حساسی دارند نیز نباید در مصرف آرتیشو زیاده‌روی کنند به خاطر اینکه باعث نفخ و گاز معده می‌شود.

از سرطان کولون پیشگیری می‌کند

نتایج دو پژوهشی که در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۹ انجام شد نشان می‌دهد که آرتیشو سرشار از «اینولین» (نوعی قند) است و برای همین هم می‌تواند در پیشگیری از سرطان کولون موثر باشد. اینولین در رودهٔ باریک جذب و هضم نمی‌شود و توسط فلور کولون تخمیر می‌شود.‌‌ همان جا هم برخی از باکتری‌های روده از این ماده استفاده می‌کنند تا بیشتر از روده‌ها محافظت کنند. برای همین هم آرتیشو می‌تواند نقش پیشگیرانه‌ای از ابتلا به سرطان کولون داشته باشد.

یک پروبیوتیک موثر است

آرتیشو یک مادهٔ غذایی پروبیوتیکی است. نیمی از گلوسیدهای این مادهٔ غذایی ناشی از اینولین است. اینولین قندی است که به طور کامل جذب رودهٔ باریک نمی‌شود و به همین خاطر هم باعث بیشتر شدن باکتری‌های مفید برای فلور روده می‌شود. در واقع این مادهٔ غذایی نقش پروبیوتیک‌ها را بازی می‌کند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود.

خانم‌های باردار هم می‌توانند بخورند

خانم‌های باردار هم نباید خود را از مصرف آرتیشو محروم کنند. می‌پرسید چرا؟ به خاطر اینکه این مادهٔ غذایی سرشار از اسیدفولیک یا‌‌ همان ویتامین B۹ می‌باشد. این ویتامین در شکل گیری سلول‌های جدید مورد نیاز رشد جنین شرکت دارد. توصیه می‌کنیم خانم‌هایی که قصد باردار شدن دارد نیز بیشتر از این مادهٔ غذایی مصرف کنند تا باک ویتامین B۹شان را از‌‌ همان ابتدا پر کرده باشند و جنینشان از ابتلا به برخی از نارسایی‌های مادرزادی در امان باشد.


اطلاعاتی دیگر از آرتیشو

خواص و مزایای کنگرفرنگی به آنچه خواندید محدود نیست. اگر مشتاق به خرید این گیاه مفید شده‌اید، راهنمای خرید، میزان کالری، و بوم‌شناسی آن را در ادامه مرور کنید:
به گزارش جام جم سرا به نقل از اسنا- آرتیشو گیاه بومی مناطق مرکزی مدیترانه است ولی در حال حاضر در بیشتر نقاط معتدل دنیا کشت دیم شود. رومی‌ها در حدود ۲۰۰۰ سال پیش این گیاه را پرورش می‌دادند و بعنوان سبزی در سالاد استفاده می‌کردند.
آرتیشو در قرن شانزدهم در انگلستان و فرانسه برده شد و سپس در قرن نوزدهم در آمریکا کشت شد. اکنون کالیفرنیا و سواحل اقیانوس آرام مرکز کشت آرتیشو می‌باشد.
کلمه Artichoke از کلمه ایتالیایی Articicco مشتق شده که بمعنی میوه کاج می‌باشد و آرتیشو هم مانند میوه کاج است.
آرتیشو برای رشد احتیاج به آب و باران فراوان درد. آرتیشو گیاهانی است چند ساله دارای ساقه‌ای راست که ارتفاع آن به حدود یک متر می‌رسد. برگهای آن پهن و دراز مانند برگهای کاهو است که برنگ سبز تیره است. در انتهای ساقه میوه آنکه بشکل میوه کاج یا سیب فلس در است مشاهده می‌شود. گلبرگهای آن ضخیم و گوشتی بوده و انتهای گلبرگ‌ها ضخیم تراست که مصرف خوراکی درد.
برای خرید آرتیشو دقت کنید که برگ‌ها با نشده و سفت و سبز باشد. هنگامیکه برگهای آرتیشو قهوه‌ای است نشان دهنده کهنه بودن آن می‌باشد.

● ترکیبات شیمیایی:
برگهای خوردنی آرتیشو درای اینولین، اینولاز و ماده‌ای تلخ بنام سینارین Cynarine می‌باشد.
سینارین خاصیت زیاد کننده ترشحات صفرا را دارد و علت صفرا بری آرتیشو داشتن این ماده است.

▪ مواد موجود در ۱۰۰ گرم آرتیشوی پخته:
ـ انرژی: ۱۴ کالری
ـ پروتئین: ۱/۵ گرم
ـ آب: ۸۶ گرم
ـ مواد چرب: ۰/۱ گرم
ـ مواد نشاسته‌ای: ۵ گرم
ـ کلسیم: ۲۲ میلی گرم
ـ فسفر: ۴۰ میلی گرم
ـ آهن: ۰/۶ میلی گرم
ـ سدیم: ۳۰ میلی گرم
ـ پتاسیم: ۰ ۲۵ میلی گرم
ـ ویتامین آ: ۴۰ واحد بین المللی
ـ ویتامین ب ۱: ۰/۰۴ میلی گرم
ـ ویتامین ب ۲: ۰/۰۲ میلی گرم
ـ ویتامین ب ۳: ۰/۶ میلی گرم
ـ ویتامین ث: ۵/۲ میلی گرم

● خواص داروئی:
آرتیشو از نظر طب قدیم ایران گرم و کمی خشک است. قسمت مورد استفاده آرتیشو برگ‌ها و قسمت وسط آن است که بنام قلب آرتیشو معروق می‌باشد. هم از باب مرور و یادآوری، هم از باب دانستن خواص بیشتری از آن، اثرات دارویی کنگرفرنگی به صورت فهرست وار بدین قرار است:

۱) کبد را تمیز و اعمال کبد را تنظیم می‌کند.
۲) ترشح صفرا را افزایش می‌دهد.
۳) از جمع شده چربی در کبد جلوگیری می‌کند و آنهایی که کبد چرب دارند بهتر است از آرتیشو استفاده کنند.
۴) یرقان مزمن را درمان می‌کند.
۵) تقویت کننده بدن است.
۶) موجب دفع ادرار می‌شود.
۷) تب بر است.
۸) در درمان رماتیسم موثر است.
۹) یبوست‌های ناشی از عدم صفرا را درمان می‌کند.
۱۰) در درمان ورم روده موثر است.
۱۱) باعث دفع سنگهای کیسه صفرا می‌شود.
۱۲) نیروی جنسی را افزایش می‌دهد.
۱۳) کلیه و مثانه را گرم می‌کند.
۱۴) گاز و نفخ معده و روده را از بین می‌برد.
۱۵) باعث هضم غذا می‌شود.
۱۶) بیماریهای کبدی را درمان یم کند.
۱۷) کلسترول خون را پائین می‌آورد.
۱۸) داروی لاغری است و کسانیکه می‌خواهند وزن کم کنند و لاغر شوند می‌توانند هر روز آرتیشو بخورند.
۱۹) سرگیجه را برطرف می‌کند.
۲۰) آنهائیکه گوششان زنگ می‌زند اگر آرتیشو را بخورند آنرا برطرف می‌کند.
۲۱) مبتلایان به بیماری قند می‌توانند با خوردن آرتیشو قند خود را تنظیم کنند.
۲۲) در درمان می‌گرن موثر است.
۲۳) در برطرف کردن بیماری آسم اثر مفید درد.
۲۴) نقرس را برطرف می‌کند.
۲۵) آرتیشو رگ‌ها را تمیز کرده و تصلب شرائین را درمان می‌کند.
۲۶) در برطرف کردن اگزمت موثر است.
۲۷) در درمان اکثر بیماریهای پوستی اثر مفید درد.
۲۸) سموم بدن را دفع می‌کند.
۲۹) زخم‌های ریه و روده را درمان می‌کند.
۳۰) برای جلوگیری از ریزش مو ار برگهای آرتیشو ضماد تهیه کرده و به سر بمالید.
۳۱) برای برطرف کردن بوی بد زیر بغل عصاره برگ آرتیشو را به زیر بغل بمالید.
۳۲) عصاره آرتیشو را اگر به بدن بمالید خارش را برطرف می‌کند.
۳۳) برای رفع آب آوردن بدن از جوشانده آرتیشو بمقدر سه فنجان در روز استفاده کنید.

● مضرات:
آرتیشو چون گرم است ممکن است در بعضی از اشخاص تولید سودا کند لذا بهتر است با سرکه خورده شود ضمنا طعم آرتیشو را دوست ندارند. اینگونه اشخاص اگر بخواهند از مزایای آرتیشو استفاده کننده تنطور قرص یا کپسول آرتیشو مصرف نمایند.

TOP