تاثیر لمس مادر و نوزاد در بدو تولد

نوزاد پس از تولد نیاز به مراقبت های خاص دارد و اهمیت ارتباط بر قرار کردن نوزاد و مادر و لمس نوزاد توسط مادر بسیار مهم است.دکتر سلام در این مقاله شما را تاثیر لمس مادر و نوزاد بیشتر آشنا می نماید. کارشناس برنامه کودکان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: بریدن بند ناف، هر چند نوزاد را به طور فیزیکی از مادر جدا می کند، اما بقاء و سلامت نوزاد همچنان با زندگی و سلامت مادر در ارتباط تنگاتنگ باقی می ماند.
نوزاد با پشت سر گذاشتن مرحله تولد که در حقیقت پرمخاطره ترین و مشکل ترین مرحله زندگی او است، پا به عرصه وجود می گذارد؛ با وجود کوتاه بودن این دوران، تغییرات گسترده و شگرفی در عملکرد سیستم های مختلف بدن به وجود می آید تا نوزاد را از وابستگی زندگی داخل رحمی خارج کند.

به گزارش بهداشت نیوز، کارشناس برنامه کودکان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: بریدن بند ناف، هر چند نوزاد را به طور فیزیکی از مادر جدا می کند، اما بقاء و سلامت نوزاد همچنان با زندگی و سلامت مادر در ارتباط تنگاتنگ باقی می ماند.

“اعظم عباسی” افزود: دقیقه ها و ساعت های نخست پس از تولد که نوزاد در اوج هوشیاری به سر می برد و چشم های او به طور کامل باز است، فرصت بی همتایی برای برقراری ارتباط عاطفی بین پدر و مادر و فرزند به شمار می رود.

او ادامه داد: مطالعات در مورد نوزادان نارس و نوزادان رسیده نشان داده است، تماس زودهنگام مادر و فرزند موجب تفاوت محسوس رفتاری آنان شده و علاوه بر این، مدت زمان تغذیه و توفیق در امر تغذیه را نیز افزایش می دهد.

این کارشناس برنامه کودکان با تاکید بر این که این کودکان از رشد بیشتری برخوردار شده و شیوع عفونت در بین آنان به مراتب کمتر می شود، اضافه کرد: وقتی نوزاد پس از تولد روی شکم مادر قرار می گیرد، در ابتدا استراحتی همراه با هوشیاری و آرامش دارد و در این زمان به ندرت گریه می کند، در حالی که اگر در تخت قرار گیرد، در بیشتر موارد گریه می کند و به نظر می رسد از تماشای چهره مادر خود لذت می برد.

عباسی بیان کرد: تماس پوست به پوست و پوشاندن مادر و نوزاد با پتوی نازک، از نظر حفظ گرما شبیه دستگاه های گرم کننده با تکنولوژی بالا است.

او در مورد اهمیت تماس پوست با پوست مادر و نوزاد پس از تولد و شروع تغذیه با شیر مادر در ساعت های نخست زندگی نوزاد، گفت: بدن مادر، به گرم نگهداشتن مطلوب نوزاد کمک می کند که برای نوزادان کوچک و کم وزن هنگام تولد اهمیت دارد.

این کارشناس برنامه کودکان، افزود: در انجام این عمل، نوزاد استرس کمتری دارد، آرام تر است و تنفس و ضربان قلب او پایدارتر است؛ همچنین نوزاد ابتدا در معرض باکتری های بدن مادر که بیشتر آنها برای او مضر نیستند قرار می گیرد و با عوامل ایمنی موجود در شیر مادر حفاظت می شود، باکتری های بدن مادر جایگزین باکتری های روده و پوست نوزاد شده و با باکتری های زیان آور کارکنان بهداشتی و محیط رقابت می کند، بنابراین از بروز عفونت های ناشی از آنها پیشگیری می کند.

عباسی تاکید بر این موضوع که با شروع تغذیه با شیر مادر در ساعت های نخست تولد، نوزاد مایع طلایی آغوز را به عنوان نخستین تغذیه دریافت می کند، ادامه داد: لمس کردن، به دهان گرفتن و مکیدن سینه، باعث ترشح “اکسی توسین” در مادر شده که به دلایلی مانند انقباض رحم، خروج جفت و کاهش خونریزی پس از زایمان، احساس آرامش و راحتی مادر(هورمون عشق به نوزاد) و جریان یافتن شیر از سینه، بسیار اهمیت دارد.

او اضافه کرد: بانوان با نخستین تماس با نوزادان خود لذتی بی نظیر و باور نکردنی را تجربه می کنند و پدران بیشتر در این لذت سهیم می شوند و فرآیند رابطه(Bonding) بین مادر و نوزاد، از همین جا آغاز می شود.

این کارشناس برنامه کودکان در پایان، گفت: تماس پوست با پوست مادر و نوزاد و تغذیه اولیه با آغوز، با کاهش مرگ و میر در ماه نخست عمر ارتباط دارد؛ همچنین با افزایش تغذیه انحصاری با شیر مادر و افزایش مدت زمان تغذیه با شیر مادر در ماه های بعدی ارتباط دارند که منجر به ارتقاء سلامت و کاهش مرگ و میرهای بعدی می شود

 

 


منبع : http://www.hidoctor.ir

TOP