لبو با ماست لبو پاک کننده عالی است و میتواند معده را شستشو داده و حکم مسهل را برای برخی افراد دارای یبوست دائمی دارد. مفیدترین و بهترین بخش چغندر، برگ آن است و بعد ساقههای آن و بعد از آن ریشه که پخته آن لبو نام دارد.
خواص لبو پیش از بارداری
همیشه پزشکان توصیه میکنند خوب است مادرانی که قصد بچهدار شدن دارند، حداقل 2 تا 3 ماه قبل از باردار شدن از مکمل اسیدفولیک استفاده کنند تا ذخایر کافی این ماده مغذی قبل از بروز بارداری فراهم شود زیرا کمبود اسید فولیک در این دوران آسیبهای جبران ناپذیری به جنین وارد میکند که از آن جمله میتوان به عقبماندگی ذهنی و نقص در تشکیل لوله عصبی اشاره کرد. البته مطالعات جدید در شناسایی تاثیر مصرف چغندر در دوران بارداری نشان داده که مصرف مواد غذایی سرشار از فولات ازجمله لبو، باعث حفظ سلامت جنین میشود.
خواص لبو برای تصفیه کبد
لبو سرشار از بتاکاروتن، کاراتنوئیدها و فلاوونوئیدها است که همگی آنتی اکسیدان های قوی محسوب می شوند. به طور کلی سبزیجات و میوه های رنگی بیشترین میزان آنتی اکسیدان ها را دار می باشند. هر ماده غذایی حاوی این ترکیبات مغذی برای تصفیه و تمیزی کبد مؤثر بوده و بخصوص برای افرادی که از کبد چرب رنج می برند مفید است. نتایج یک پژوهش بالینی نشان می دهد مصرف آنتی اکسیدان ها باعث کاهش چشمگیر میزان چربی کبد و التهاب آن می شود. این بهبود ویژه مربوط به وجود نوعی از آنتی اکسیدان ها به نام «بتالائین» است که قدرت زیادی داشته و در پیشگیری از پیری نیز بسیار مؤثر است.
لبو برای افرادی که دغدغه اضافه وزن دارند و به دنبال راهی مطمئن برای لاغری و کاهش وزن هستند مفید است زیرا یک ماده غذایی انرژی زا، سیرکننده و سرشار از فیبر است. نوشیدن یک لیوان آب لبو قبل از غذا باعث ایجاد سیری شده و شما را از پرخوری و ریزه خواری بین وعده های غذایی خلاص می کند. همچنین اگر می خواهید متابولیسم بدنتان را بیشتر کنید می توانید به این سبزی اعتماد کنید چون همزمان باعث بهبود عملکرد کبد و روده ها می شود. لبو با ممانعت از تجمع چربی ها در سلول های کبدی به کنترل عملکرد آن کمک زیادی می کند.
خواص لبو برای پوکی استخوان
مصرف لبو پخته، نقش به سزایی در کاهش سطح کلسترول خون دارد و بنابراین مصرف آن، فرد را در برابر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی محافظت می کند. لبو دارای املاح معدنی زیادی همچون کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم و گوگرد بوده و یکی از منابع پیشگیری کننده از پوکی استخوان است.
خواص لبو در پیشگیری از آلزایمر و زوال عقل
لبو سرشار از نیترات است که میتواند از مغز مراقبت کند. این ترکیب در هنگام هضم به نیتریت تبدیل میشود. برای همین هم میتواند باعث گشادتر شدن رگهای خونی مغز شده و انتقال اکسیژن را با سهولت بیشتری انجام دهد. محققان آمریکایی روی ۱۴ داوطلب ۷۰ سال و بیشتر مطالعاتی انجام دادند. آنها مشاهده کردند روند پیری سلولهای مغز در افرادی که روزانه آب لبو مینوشند و نیترات جذب میکنند کُندتر صورت میگیرد.
آب لبو باعث حفظ جوانی مغز می شود. مطالعات نشان می دهد که فقدان اکسید نیترات مانع از جریان خون مغزی می شود که این به معنای سرعت روند پیری مغز و مرگ نورون هاست. مصرف لبو به احیای دوباره بخش کورتکس قدامی مغز که مسئول عملکرد شناختی مغز است کمک می کند. در نتیجه مانع از بروز اختلالات مغزی مرتبط با سن نظیر دمانس، آلزایمر و زوال عقل می شود.
خواص لبو برای شادابی و طراوت پوست صورت
یکی از خواص لبو برای پوست، تاثیر آن در شاداب نمودن چهره است، که در قسمت به آن می پردازیم. توصیه می شود لایه برداری با مواد طبیعی و سبک را یک بار در هفته حتما انجام دهید تا سلولهای مرده پوست رنگ صورتتان را تیره نکند. طراوت و شادابی چهره تاثیر زیادی در روحیه و شادی زندگی تان دارد. با دیدن چهره شاداب و شفاف خود در آینه انرژی بیشتر و اعتماد به نفس بهتری خواهید داشت. از این ماسک می توانید هفته ای دو یا سه بار استفاده کنید و پس از یک ماه متوجه تاثیرات آن بر زیبایی خود خواهید شد.
طرز تهیه ماسک صورت لبو: یک حلقه لبو تازه و شسته شده را رنده کنید، سپس یک قاشق ماست تازه و یا خامه ترش به آن اضافه کنید ( البته ماست گزینه بهتری است اما اگر پوست خشک دارید خامه بزنید )، این مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید تا ماسک صورت لبو به دست آید. ماسک را به مدت نیم ساعت روی پوست خود بگذارید و بعد از گذشت این مدت پنبه و یا ابر آرایشی مرطوب مواد را از روی صورت خود پاک کنید و یا با آب، با دمای معمولی صورت را بشویید.
اگر به دنبال یک نتیجه خوب هستید حوصله به خرج بدهید و مدام از مواد طبیعی برای صورتتان استفاده کنید. این ماسک برای فصل زمستان گزینه مناسبی است که همیشه لبو در دسترس است اما این روزها در هر فصلی هر میوهای یافت میشود. هر چند گوجه فرنگی هم جایگزین مناسبی است اما ممکن است به پوسستان به آن حساسیت داشته باشید و باعث خارش پوست شود و البته تاثیر رنگ لبو بیشتر است.
خواص لبو در بهبود نقرس و اوره بالا
افرادی که از فشاری خون بالا، اوره بالا و نقرس رنج می برند می توانند با مصرف منظم لبو، علائم بیماری را تا حد زیادی کاهش دهند. این تاثیر به خاطر خاصیت پاک کنندگی، مقدار زیاد فیبرها و مواد معدنی است که می تواند موجب تحریک عملکرد کبد، پاکسازی روده ها، تسهیل فعالیت کلیه ها و جلوگیری از احتباس آب بدن شود. لبو با افزایش ادرار به دفع مواد سمی که زمینه ساز ورم و افزایش اسید اوریک خون می شود، کمک می کند. برای این منظور یک عدد لبو پخته را همراه با آب لیمو و مقداری آب در مخلوط کن بریزید تا مخلوطی یکدست به دست آید. گرچه طعم دلچسبی ندارد اما اگر آن را سه بار در هفته، قبل از وعده غذا میل کنید، می تواند در بهبود نقرس و اوره بالا مفید و موثر باشد.
خواص لبو در بهبود سرماخوردگی
مصرف لبو به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و برای درمان سرماخوردگی مفید است. همچنین تسکین درد مفاصل و نقرس از دیگر خواص لبو پخته است. آب لبو پخته برای رفع التهاب مثانه و بیماری های پوست مفید است و فشار خون را تنظیم می کند.