رسوبات دریاچهای (Limnic Sediment)
رسوبات دریاچهای منشا متفاوتی دارد که عمدهترین آنها سه گروه آواری ، شیمیایی ، و بیولوژیکی طبقهبندی میشود. مهمترین رسوبات دریاچهای عبارتند از :
رسوبات کلاستیک دریاچهای
این نوع رسوبات که شامل قطعه سنگها ، شن ، ماسه و رس میباشند به طور دائم از طریق رودخانهها وارد دریاچهها شده و ته نشست میگردند. قسمت اعظم مواد آواری وارد شده بوسیله رودخانه در مصب آنها ته نشین میشود و فقط مواد رسی که دانه ریزترند در فاصله دورتر و در نقاط عمیقتر دریاچهها رسوب میکنند. رسوباتی که در مصب رودخانهها ته نشین میشوند باعث تشکیل دلتا میگردند.
رسوبات آهکی دریاچهای
رسوبات آهکی دریاچهها دارای اهمیت چندانی نیستند و در اثر جمع شدن پوسته آهکی صدفها ، جلبکهای آهکی و سایر موجودات که دارای پوسته آهکی میباشند تشکیل میشود. این رسوبات همچنین در اثر تهنشین شدن کربنات کلسیم موجود در آب دریاچهها نیز بوجود میآیند.
رسوبات آهکی که در نزدیکی ساحل تشکیل میشوند گل آهکی (Mud cul careous) نامیده میشوند. ضخامت آهکها ممکن است تا چندین متر هم برسد که در حدود 90 تا 95% حاوی کربنات کلسیم میباشد. در نواحی نیمهخشک قسمت عمده رسوبات عمیق دریاچه را کربنات کلسیم تشکیل میدهد که به صورت طبقات ضخیم آهک ااولیتیک دیده میشود.
رسوبات آهندار دریاچهای
در برخی مناطق که مقدار زیادی آهن به دریاچهها حمل میگردد، آهن حمل شده در دریاچهها رسوب کرده و تشکیل کانیهای آهندار را میدهد.
رسوبات آلی دریاچهای
گیاهان و جانورانی که در دریاچهها زندگی میکنند رسوبات قابل توجهی را تشکیل میدهند. به طور کلی برای تشکیل این نوع رسوبات در نوع دریاچه لازم است. اول آنهایی که از نظر مواد غذایی فقیر هستند، لذا موجودات کمی در این نوع دریاچهها زندگی میکنند. دوم دریاچههایی که به علت وجود مواد غذایی کافی مثل فسفر و نیتروژن به مقدار زیادی واجد پلانکتونها و دیاتومها میباشند.
در کف این دریاچهها نوعی لجن قهوهای و یا تیره جمع میشود که منشا گیاهی و یا جانوری دارد. گاهی اوقات این لجن همراه با مواد رسی نیز میباشد. به این لجن Sapropel (ساپروپل) میگویند.
رسوبات نمکی دریاچهای