نوشیدنی تخمیری حاصل از شیر است که از کوههای قفقاز در روسیه سرچشمه گرفتهاست. در روسیه به منظور معالجه یا جلوگیری از بعضی امراض مورد استفاده قرار میگیرد. از لحاظ درمانشناسی و تغذیهای، سر آغاز مصرف آن در بعضی از مناطق جهان، آسیای جنوب غربی، اروپای شمالی و شرقی، آمریکاي شمالی و ژاپن بوده است. مصرف کفیر در جمهوریهای شوروی سابق، مجارستان و هلند سالهای زیادی است که توسعه یافته و در سوئد، نروژ، آلمان و فنلاند به خوبی شناخته شده و در مصر، استرالیا و برزیل به خوبی و در آمریکا و ژاپن به طور چشمگیری رشد داشته است. بر اساس پارهای از فرضیات، کفیر اولین بار توسط چوپانان عشایر قفقازی و در اثر تخمیر شدن شیر تازهای که در ظرف چرمی خود حمل میکردند کشف شد. اما بیش از این نیز، در کوههای قفقاز، کفیر به داشتن خواص درمانی نسبت داده میشد. عواملی که خواص بینظیر حسی را در کفیر ایجاد میکنند؛طعم اسیدی ترش و نیرو بخش میباشد و یک آشامیدنی بهینه لبنی محسوب میشود. غلظت و قوام کفیر، مانند ماست رقیق است. ترشی و چربی کفیر، لذت بخش بوده که میتواند همراه با عسل و سایر میوهها مخلوط و مصرف شود.
ویژگیهای تغذیهای
کفیر، آشامیدنی مشهور خاورمیانه است و یک غذای رژیمی برای افراد مبتلا به بیماری عدم تحمل لاکتوز میباشد که قادر است مقدار زیادی از لاکتوز را هضم کند. در نتیجه تخمیر، میزان لاکتوز در کفیر کاهش و میزان بتاگالاکتوزیداز افزایش مییابد. پروتئینهای موجود در کفیر تا اندازهای هضم شده و خودشان را به راحتی در بدن اتولیز میکنند. تریپتوفان یک اسید آمینه ضروری در کفیر میباشد که بر روی سیستم عصبی تاثیرگذار است. همچنین کفیر یک ماست نوشیدنی و محصولی نیرو بخش و یک پروبیوتیک طبیعی محسوب می گردد. کفیر با استفاده ازکربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها به منظور رشد، نگهداری و فعالیت سلولی کمک میکند. ارزش بالای تغذیهای و سلامت بخش کفیر، متعدد میباشد بنابراین مصرف آن برای نوزادان، کودکان، زنان حامله و شیرده، بیماران و افراد پیر و مبتلایان به بیماری عدم تحمل لاکتوز توصیه میشود. در بیمارستانهای روسیه، بیماران در خلال ماندن در بیمارستان، هر روز با کفیر پذیرائی میشوند که امری عادی و مرسوم میباشد.خصوصاً زنانی که تازه مادر شده اند، به خوردن کفیر تشویق میشوند و بیشتر اوقات، کفیر به عنوان غذای کودک برای کودکان روسی تازه از شیر گرفته شده به مصرف میرسد.
آغازگرهای مورد استفاده میکروبی
میکروارگانیسمهای کفیر؛ غیر بیماریزا، ضد باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی و بسیاری از قارچها بوده و تاثیر رقابتی بر ضد سالمونلا داشته و فعالیت آنزیمهای مدفوع را در سیستم رودهای کاهش میدهند. بسیاری از باکتریهای کفیر، مشابه باکتریهای موجود در ماست نیستند، در حالی که مخمرها، دی اکسید کربن تولید میکنند سایر باکتریها یک صمغ ویسکوز را تولید میکنند که همه میکروارگانیسمها را به صورت تکههای ژلاتینی در میآورند. برای تولید کفیر مقدار زیادی لاکتوباسیلوس و ساکاروماسیز کفیر استفاده میشود. اگر چه اضافی باکتری و مخمر در محیط کشت زیاد است. در برخی منابع، کفیر را فرآورده تخمیری حاصل از شیر و لاکتوباسیلوس رامنوسوس دانستهاند.
دانههای کفیر
دانههای کفیر، مخلوطی از باکتریهای سودمند (لاکتوباسیل، لاکتوکوکوس، لوکونوستوک و استوباکتر) و مخمرها (مخمر لاکتوزی و مخمر غیر لاکتوزی) با حالت پلی ساکاریدی میباشند. دانههای کفیر، در ظاهر شبیه تکههایی از گل کلم یا مرجان و رشتهای از دانهها با قطر دایره ۳-۲۰ میلی متر میباشند. دانهها شبیه ژلاتین سفید یا ذرههای زرد رنگ و ترکیبی از ۱۳درصد پروتئین با وزن خشک و ۲۴ درصد پلی ساکارید هستند و نقل و انتقال شیر در دمای اتاق یا در حرارت ۲۲ درجه سانتیگراد منجر به بیثباتی دانههای کفیر کشت داده شده میشود. ترکیب میکروبی دانه کفیر شامل؛ لاکتوباسیلوس، استرپتوکوکوس، اسیدلاکتیک و مخمر است که در دو کشت به صورت هفتگی و به مدت ۷ هفته شمارش میشوند. دانههای کفیر دارای خاصیت دائمی رشد و تکثیر هستند تا جمعیت آنها همیشه ثابت و پایدار بماند. ترکیبات دانههای کفیر به چند چیز حساس میباشند که در صورت تماس با آنها از بین رفته یا جمعیتشان کاهش مییابد: 1. فلزات (قرار گرفتن در مجاورت فلزات آنها را مضمحل میکند) 2. نور (این میکروارگانیسمها جهت تکثیر و عملکرد مناسب نیاز به تاریکی دارند) 3. هرگونه مواد پادزیست (حتی کلر موجود در آب لوله کشی شهری روی آنها تأثیر منفی دارد) 4. حرارت (دمای بالا تأثیر منفی بر آنها گذاشته و به سرحد داغی که برسد آنها را از بین میبرد) این دانهها دارای ویژگیهای کلی ضد باکتریایی و ضد قارچی میباشند. دانه کفیر به سهولت در دسترس نبوده و بسیار گران میباشد.
ترکیب شیمیایی تغذیهای کفیر
کفیر سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه ضروری و پروتئین با قابلیت هضم آسان میباشد که به نگهداری و سلامتی فرد کمک میکند. همچنین کفیر سرشار از ویتامینB12، ویتامینB1، کلسیم، اسیدهای آمینه، متیونین، اسیدفولیک، ویتامین K، منیزیم، فسفر و مس میباشد که به اتولیز (اکسایش خود بخودی) کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها و رشد سلولها و تولید انرژی کمک میکند. محصولات عمده تشکیل شده در طی تخمیر؛ اسید لاکتیک، دی اکسید کربن به همراه ترکیبات آروماتیکی مثل دی استیل و استالدئید میباشد که در کفیر به وفور یافت میشود. پلی ساکارید اصلی کفیر، که محلول در آب است تحت عنوان کفیران شناخته شدهاست و لاکتوباسیلوسهای مخصوص هموفرمنتاتیو شامل؛ لاکتوباسیلوس کفیرانو فاسینس (L.Kefiranofaciens) و لاکتوباسیلوس کفیر(L.Kefir) محصول این پلی ساکارید هستند. محصول کفیران چکیدهای از لاکتوباسیلوس کفیرانو فاسینس است که در سرتاسر دانه کفیر و مرکز آن به میزان زیادی وجود دارد. در حالی که جمعیت لاکتوباسیلوس کفیر تنها در ناحیه اندکی از لایه سطحی وجود دارد. ترکیب کفیر تغییر پذیر است و به خوبی مشخص نیست و به منبع چربی شیر، ترکیب دانهها یا محیط کشت و تکنولوژی فرآوری کفیر مربوط میباشد.
فرآوری سنتی کفیر
کفیر از طریق تخمیر شیر توسط دانههای کفیر و کشتهای کفیر تولید میشود. از انواع شیرهای گاو، بز، گوسفند، نارگیل، برنج، سویا و کاکائو ساخته میشود. معیارهای زیادی برای انتخاب شیر وجود دارد. مانند؛ پاستوریزه، پرچرب، کم چرب، سرشیر یا بدون چربی بودن شیر. اما به علت مزایای زیاد شیر بز، این شیر بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
فرآوری صنعتی کفیر
در فرآوری سنتی، کفیر با اضافه کردن دانههای کفیر درست میشود. ابتدا شیر خام را میجوشانند و تا ۲۰-۲۵ درجه سانتیگراد سرد میکنند و ۱۰-۲۰درصد (عموماً ۵ درصد) دانه کفیر به آن اضافه میکنند. بعد از یک دوره تخمیر ۱۸-۲۴ ساعته، در دمای ۲۰-۲۵درجه سانتیگراد دانههای کفیر توسط فیلتر و یک صافی از شیر جدا میشوند و سپس خنک شده و در دمای سرد نگهداری میشود.کفیر را در دمای ۴ درجه سانتیگراد قرار میدهند تا پس از مدتی آماده مصرف میشود.