ديابت چيست؟
بدن ما براي توليد انرژي به سوخت نياز دارد، که از مواد غذايي به دست مي آيد. اين مواد در بدن نهايتاً به يك قند ساده به نام گلوكز تبديل ميشوند. گلوكز وارد جريان خون و سپس سلول ها شده و براي توليد انرژي و رشد بدن مورد استفاده قرار مي گيرد. درصورتي که قند به علت وارد نشدن به سلول ها درخون باقي بماند، قند خون افزايش مي يابد. اين واقعه چيزي است که در بيماري ديابت رخ مي دهد.
علت بروز اين بيماري، كمبود انسولين يا عمل نکردن آن است. انسولين هورموني است كه از غده لوزالمعده (پانكراس) ترشح ميشود. اين ماده كليدي، موجب ورود قند به سلول ها ميشود تا قند، جهت تأمين انرژي مورد استفاده قرار گيرد يا براي مصارف بعدي ذخيره گردد. بدون وجود انسولين، قند نميتواند از جريان خون خارج و وارد سلول ها شود.
تاثیرات آب وهوا بر میزان مصرف انسولین
آيا با تغيير آب وهوا ميزان انسولين مورد نياز تغيير مي کند؟
در آب و هواي خيلي گرم انسولين سريع تر از محل تزريق جذب ميشود، از اينرومي تواند باعث افت قندخون گردد؛ بنابراين قندخون خود را بهطور مرتب و با فواصل کمتر اندازه گيري نماييد. هيچگاه مدت طولاني در معرض تابش آفتاب نمانيد.
در مناطق خيلي سرد، انسولين كندتر جذب ميشود، از سوي ديگر مصرف انرژي در هنگام لرزيدن در هواي سرد باعث افت قندخون ميشود.
اندازه گيري HbA1c :
قند خون هر فرد در طول شبانه روز، همچنین در روزهای مختلف، نوسان دارد و ثابت نیست. اندازه گيري ميزان پروتئيني به نام HbA1c (هموگلوبينِ اِيْ وانْ سي) در خون هر فرد، وضعیت قند خون وي را طی 3 ماه اخیر نشان می دهد. به اين آزمايش، "معدل قند خون" نيز گفته مي شود. به تازه گي از این آزمایش برای تشخیص دیابت نيز استفاده می شود. مورد استفاده اصلي اين آزمايش در کسانیکه تشخیص دیابت در آنها اثبات شده، برای تعيین وضعيت کنترل قند خون در ماه هاي اخير مي باشد. میزان مطلوب این آزمایش، با توجه به کیت مورد استفاده در آزمایشگاههای مختلف، متفاوت است؛ ولی معمولاً مقادیر کمتر از 7 الی 5/7 درصد، مطلوب در نظر گرفته می شود.
برای افراد دیابتی چه غذاهایی مناسب است
انواع سالاد و سبزي دوستان افراد ديابتي هستند، اين غذاها انواع ويتامين و مواد معدني مورد نياز را به بدن ميرسانند بدون اين كه تأثيري روي ميزان قندخون داشته باشند.
مصرف مقداركمي از غذاهاي پروتئيني كمچرب مانند گوشت كمچربي، مرغ، ماهي،تخممرغ و پنير كمچربي هم در برنامه غذايي روزانه مبتلايان به ديابت توصيه ميشود.
اما دشمنان شما، غذاهاي شيرين هستند. در صورت مصرف زياد اين مواد، در بيماراني که انسولين تزريق مي کنند، قندخون خيلي سريع بالا ميرود ولي بعد از يك يا دو ساعت كه انسولين به حداكثر اثر خود ميرسد، قندخون ناگهان بهشدت افت ميكند. از مصرف غذاهاي پرچربي نيز خودداري كنيد.
افراد دیابتی چگونه از پای بی حس مراقبت کنند
آنچه که افراد دیابتی برای مراقبت از پای بی حس بايد انجام داد
1- هر روز صبح پا را از نظر وجود تاول، بريدگي و خراش بررسي كنيد. لاي انگشتان پا قسمت هاي مهمي هستند كه نبايد فراموش شوند. براي معاينه قسمت هايي كه ديده نميشوند، بهتر است از آينه دستي استفاده كنيد تا تمام قسمت هاي پا مشاهده شوند. درصورتي كه مشكل بينايي داريد، از نزديكان خود بخواهيد تا در مشاهده و بررسي كامل پا به شما كمك كنند.
2- هر روز پاها را با آب ولرم شسته و بهدقت خشك كنيد. به لاي انگشتان پا توجه بيشتري كرده و آنها را كاملاً خشك نماييد.
3- قبل از شستشوي پا درجه حرارت آب را با دماسنج يا دست خود امتحان كنيد.
4- درون كفش ها را از نظر وجود اجسام خارجي، پارگي كف و نقاط زبر و خشن و ناصاف بررسي كنيد.
5- براي برطرف شدن خشكي پوست پاهايتان ميتوانيد از كرمهاي مرطوبكننده استفاده كنيد. به اين منظور ابتدا پاها را بشوييد و به دقت خشك كنيد. سپس يك لايه از كرم را روي پوست پاي خود بماليد.
6- اگر از سردي پاهايتان در شب رنج ميبريد جوراب بپوشيد.
7- جوراب هايي بپوشيد كه از جنس نخ و از نظر اندازه مناسب باشند. هر روز جوراب هايتان را عوض كنيد
8- ناخن هاي انگشتان پا را بهصورت خط راست كوتاه کرده وهرگز به شکل هلالي و از ته نگيريد
دست کم يک بار در سال با پزشك از او بخواهيد تا حتماً پاهايتان را معاينه كند در صورت بروز هرگونه درد يا تاول، وجود ميخچه يا پينه در پاهايتان پزشك معالج را در جريان بگذاريد.