یکی از توصیه های همیشگی متخصصان پوست و مو به افراد مراجعه کننده، مصرف فراوان سبزیجات و میوه های تازه است. این خوراکی ها به میزان قابل توجهی دارای ویتامین های متنوع و مواد آنتی اکسیدان بوده و روند پیری پوست را به تأخیر می اندازند. یکی از میوه هایی که از خواص آنتی اکسیدانی بسیار خوبی برخوردار است و طبیعتا خیلی به درد پوست می خورد، انار است.....
انار برای هزاران سال به عنوان گنجینه قدرت شناخته می شده و انسان ها برای زیباتر شدن از این میوه استفاده می کرده اند. در مصر باستان، مردگان را با انار دفن می کرده اند. انار که از دیرباز با نام میوه بهشتی از آن یاد کرده اند از کلمه لاتین grantvm به معنی میوه ای با دانه های بسیار اقتباس شده است. انار دارای مواد مغذی مختلف شامل انواع ویتامین ها و مواد معدنی است. به عنوان مثال، انار دارای مقادیر فراوان ویتامین C و همچنین ویتامین های گروه B مثل اسیدفولیک و نیاسین و مواد معدنی مانند فسفر، منیزیم، روی و پتاسیم است. انار برای بیماران مبتلا به پرفشاری خون نیز مفید است و با داشتن حدود ۲۶۰ میلی گرم پتاسیم در مقابل ۳ میلی گرم سدیم در هر ۱۰۰ گرم در کاهش فشارخون مفید است. نتایج تحقیقات مختلف، خواص مفیدی را به بخش های مختلف این میوه بهشتی و گران قدر نسبت می دهد. انار با داشتن آثار ضدسرطانی در پیشگیری از انواع سرطان موثر است.
● انار و سرطان پوست
نتایج تحقیقات انجام شده روی موش، آثار قابل توجه عصاره انار را در جلوگیری از پیشرفت تومورهای پوست نشان داده است. همچنین عصاره انار آثار ضدباکتریایی داشته و به عنوان مثال با باکتری های ایجادکننده پلاک های دندانی مقابله کرده در سلامت دندان و دهان موثر است. آب انار و پوست آن، خواص ضعیف استروژنی داشته و لذا می توانند در برطرف کردن عوارض یائسگی موثر باشد. یکی از عللی که مصرف انار را برای سلامت پوست و مو توصیه می کنیم، خواص آنتی اکسیدانی این میوه است.
● انار و آنتی اکسیدان
انار منبع مهم آنتی اکسیدان ها، پتاسیم و ویتامین C است. در واقع آب انار یکی از غنی ترین منابع پلی فنل هاست که گروهی از آنتی اکسیدان های قوی هستند. هدف آنتی اکسیدان ها، کند کردن یا جلوگیری از صدمه سلولی است که توسط علل مختلف استرس زا حادث می شوند، مانند مصرف سیگار و دخانیات، آلودگی هوا، استرس های روحی و سموم مختلفی که به صورت روزمره خواسته و ناخواسته با آنها مواجه هستیم. آب انار همچنین حاوی مواد مفید دیگری مانند تانن و آنتوسیانین است و در ضمن مقادیر قابل توجهی فیبر، نیاسین و پتاسیم دارد.
قدرت آنتی اکسیدانی آب انار را تا ۳ برابر میزان آنتی اکسیدان موجود در چای سبز ذکر کرده اند. میوه های دیگری که منابع خوب آنتی اکسیدان هستند و مصرف آنها را همواره توصیه می کنیم، عبارت اند از شاه توت، زغال اخته، پرتقال، سیب و انگور. شاید شما هم از پدربزرگ ها و مادربزرگ ها شنیده اید که انار میوه ای خون ساز و تصفیه کننده است. واقعیت این است که کاملا حق با آنهاست. انار تشکیل پلاک های عروقی را تا ۳۰ درصد کاهش می دهد و میزان نیتریک اکسید بدن را نیز افزایش می دهد. کاهش فشار سیستولیک و کلسترول بد نیز از دیگر خواص انار می باشد. پس مصرف انار برای بیماران قلبی عروقی می تواند بسیار مفید باشد. از طرف دیگر انار به واسطه داشتن مواد آنتی اکسیدانی و الاژیک اسید از بروز سرطان جلوگیری کرده و رشد تومورهای سرطانی مانند سرطان پوست و پروستات را کند می کند. پس خاصیت مهم دیگر انار خواص ضدسرطانی آن است.
انار و ویتامین پوست
متخصصان پوست و مو علاقه خاصی به توصیه به مصرف ویتامین C دارند زیرا مصرف ویتامین C چه به صورت خوراکی و چه موضعی برای پوست فواید زیادی دارد. مثلا ویتامین C موضعی می تواند در مقابله با آثار مضر نورخورشید روی پوست موثر باشد. مصرف یک انار معمولی می تواند ۴۰ درصد نیاز روزانه به ویتامین C را تامین کند. همچنین انار منبع خوبی از اسیدفولیک، پتاسیم و آهن بوده، مصرف آن را برای بیماران مبتلا به کم خونی به خصوص بانوان توصیه می کنیم.
یکی از علل مهم مشکلات پوست، مو و ناخن در خانم ها کم خونی فقر آهن است. می توان گفت که شایع ترین علت ریزش مو در خانم ها، فقر آهن است و بانوان باید به مساله کمبود ذخایر آهن بدن و کم خونی بسیار حساس بوده و همواره درصدد رفع آن برآیند. به هر حال فواید دارویی انار توسط پزشکان مورد تایید قرار گرفته و در طب سنتی از آن به عنوان داروی ضدانگل، ضداسهال، تقویت کننده قلب، جمع کننده پوست (قابض) و برای درمان زخم های دهان، خون ریزی لثه، بواسیر و زخم معده استفاده می شود. گفته شده است که اگر برگ های له شده انار را روی پوست بگذارید خارش را از بین می برد.
همان طور که گفته شده تحقیقات بیانگر آن هستند که عصاره میوه انار ممکن است حاوی عامل موثری در برابر سرطان پوست باشد.
تحقیقات مشخص کرده اند که هر چه زنان بیشتر در خوردن این میوه بهشتی مداومت داشته باشند، باعث طول عمر آنها و حفظ طولانی مدت بدن آنها از بیماری هایی می شود که با افزایش سن به سراغ انسان می آید و این میوه شادابی و طراوت را برای زنان به ارمغان می آورد. انار خانم ها را در سن یائسگی از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، پوکی استخوان و سرطان پستان مصون می دارد. مصرف منظم عصاره انار که حاوی روغن دانه انار باشد، می تواند از مشکلات یائسگی مانند پوکی استخوان، در زنان جلوگیری کند.
مطالعات نشان داده اند که با مصرف رژیم های غنی از پلی فنول ها، خطر ابتلا به سرطان که امروزه در جهان بسیار شایع شده است، کاهش می یابد و انار به میزان فراوانی حاوی پلی فنول است. آب انار در مردان نیز فواید زیادی دارد. از جمله می تواند پیشگیری کننده از سرطان پروستات و کاهش دهنده سیر این سرطان شایع مردانه باشد. به هر حال آب انار به داشتن آثار ضدالتهابی و میزان بالای مواد آنتی اکسیدان آن مشهور است. یک نکته را خانم ها نباید فراموش کنند و آن این است که اگر مبتلا به کم خونی فقر آهن هستند باید از قرص های آهن برای درمان استفاده کنند و هیچ میوه ای حتی انار حاوی مقادیر کافی آهن نیست و لذا هر چند معروف است که انار خون ساز است اما نمی تواند برطرف کننده کم خونی فقر آهن باشد. در مقایسه انار شیرین و ترش باید گفت که به طور کلی انار ترش برای سلامت پوست بسیار نافع است.
● ماسک انار
جالب است بدانید که از انار حتی در ماسک های صورت نیز استفاده کرده و از آن به عنوان روشی برای مقابله با چین و چروک صورت استفاده می کنند. علت مفید بودن انار به صورت موضعی برخوردار بودن از آنتی اکسیدان های قوی است که با رادیکال های آزاد که عامل اصلی رخداد پیری پوست است، مقابله می کند. به صورت موضعی استفاده از پوست انار بهترین است اما اگر ممکن نبود از دانه های انار نیز می توان استفاده کرد. امروزه شرکت های سازنده محصولات آرایشی بهداشتی توجه ویژه ای به این میوه ارزشمند نموده و در محصولات مختلفی مانند شوینده های صورت، لوسیون های پاک کننده، کرم های مرطوب کننده و ماسک های صورت از آن استفاده کرده اند. یکی دیگر از علت های مفید بودن انار برای پوست غنی بودن از الاژیک اسید است.
محصولات متنوعی که حاوی عصاره انار باشند، در بازار موجود است. به عنوان مثال، در یکی از آنها که ماسک زیباکننده «صورت» نام دارد، عصاره انار قرمز ایران، عصاره آلوئه ورا، عصاره اسطوخدوس و املاح معدنی دریایی به کار رفته است. اثراتی که برای این ماسک ذکر کرده اند عبارت اند از: براق کنندگی (به دلیل اثرات سفیدکنندگی و جوان سازی انار)، افزایش جریان خون پوست، سفیدکنندگی پوست، کاهش چین و چروک صورت، کاهش منافذ باز پوست، افزایش نرمی و ارتجاع پذیری پوست و بالاخره افزایش رطوبت پوست. روش مصرف این ماسک به این ترتیب است که فرد پس از شستشوی صورت با آب، ماسک را روی صورت خود استعمال می نماید و پس از ۵ تا ۲۰ دقیقه آن را از صورت خود می شوید و سپس با حوله مرطوب صورت خود را پاک می نماید. برای حصول نتایج بهتر مصرف روزانه ماسک توصیه شده است. باید گفت که اگر دسترسی به این محصولات تجاری ندارید هیچ جای نگرانی نیست، کافی است که مقداری آب انار را بگیرید و آن را بدون مخلوط کردن با چیز دیگری روی پوست صورت خود بمالید. این کار باعث روشن شدن پوست شده و برای تغذیه پوست بسیار مناسب است.
از انار به صورت موضعی حتی برای درمان آکنه نیز استفاده کرده اند. روش تهیه یک ماسک موضعی دست ساز به این ترتیب است که مازو، پوست انار، گل ارمنی و مندل را کوبیده و با سرکه و گلاب آمیخته و روی جوش ها بمالید تا بهبود حاصل شود. البته باید اذعان کرد که امروزه با وجود داروهای مختلفی که وجود دارد بیماران زیر نظر متخصصان پوست و مو، داروهای موضعی و یا خوراکی را برای درمان جوش های صورت یا بدن استفاده می کنند و نتایج درمانی نیز بسیار خوب است اما به هر حال در طب سنتی ما نیز دستورات بسیار جالبی وجود دارد که هرگز انصاف نیست که آنها را به طور صددرصد کنار بگذاریم کمااینکه بسیاری از افراد با مراجعه به متخصصان طب سنتی و مصرف داروهای گیاهی مختلف نتایج درمانی قابل قبولی می گیرند.
امروزه از انار در شامپوها و نرم کننده های مو نیز استفاده می کنند و این محصولات برای موهای رنگ کرده و آسیب دیده می توانند بسیار مفید واقع شوند. خوشبختانه امروزه شرکت های ایرانی نیز شامپوهای متنوعی حاوی عصاره انار تهیه کرده اند که با قیمت مناسب در داروخانه ها در دسترس هم وطنان عزیز قرار دارد.